Just nu

Skärpta regler när långtidsarbetslösa anställs

2:18 min

Nu skärps reglerna för vilka arbetsplatser som får ta emot så kallade nystartsjobbare. Bland annat handlar det om krav på att arbetsplatsen ska ha kollektivavtal.

Med nystartsjobbare menas personer som varit arbetslösa en längre tid och som arbetsgivaren får en subvention för att anställa. 

Och när reglerna för att ta emot dessa ny skärps så ställs bland annat krav på att arbetsplatsen ska ha kollektivavtal och branschenliga löner. Det har regeringen bestämt.

– En av de viktigaste orsakerna är ju för att den som är anställd ska ha samma villkor oavsett om man har lönesubvension eller inte, säger Peter Heidkamp, arbetsförmedlingschef i mellersta Dalarna.

I Dalarna är det enligt de senaste siffrorna 1225 personer som har så kallade nystartsjobb. Alltså anställningar där arbetsgivaren slipper att betala hela arbetsgivaravgiften eftersom man anställt en person som varit arbetslös en längre tid. Ofta handlar det om ungdomar, äldre, funktionsnedsatta eller nyanlända som får den här typen av anställning.