Storbritanniens EU-ambassadör lämnar sitt uppdrag

1:16 min

Storbritannien skakas i dag av ett nytt bakslag inför förhandlingarna om Brexit, det vill säga hur det ska gå till när landet lämnar EU. Storbritanniens EU-ambassadör i Bryssel har lämnat sitt uppdrag.

Ivan Rogers anses vara en av Storbritanniens främsta EU-experter. Och han skulle spela en viktig roll när förhandlingarna om landets utträde ur EU ska inledas, troligen i april.

Men i dag meddelade han, att han avgår. Beskedet dominerar nu alla mediers nyhetsbevakning.

Rogers har själv inte sagt något om anledningen till att han slutar. Därför är fältet öppet för spekulationer om huruvida han slutar i protest, eller om han i själva verket fått sparken.

Rogers har varit en kontroversiell person bland Brexit-förespråkarna. Detta sedan det läckt ut, att han inför brittiska ministrar, förutsagt, att det kommer att ta minst tio år, innan Storbritannien fått ett nytt handelsavtal med EU.

De flesta grupper har hittills kommenterat, att Rogers avhopp kommer att försämra Storbritanniens möjlighet att få ett bra förhandlingsresultat med EU när det gäller villkoren för vilken relation landet ska ha efter ett EU-inträde,

Men det EU-fientliga missnöjespartiet Ukip sade i dag, att Rogers varit alltför pessimistisk, och att det vore bra om också fler diplomater lämnade sina poster.