Förnyade krav på ökad säkerhet i Tyskland efter lastbilsattacken

2:03 min

Efter lastbilsattentatet på en julmarknad i Berlin har frågan om säkerhet blivit allt mer omstridd inom den tyska koalitionsregeringen.

I dag samlas ledningen för kristdemokraternas bayerska systerparti, CSU, som kräver en rad skärpningar inom flyktingpolitiken och ställer ultimatum för fortsatt samarbete med förbundskansler Merkels CDU.

Särskilda transitcenter där asylsökandes identitet prövas innan de släpps in i landet, snabbare avvisningar av personer som inte beviljas asyl och mer videoövervakning.

Det är några av förslagen i CSU:s kravkatalog, som har hörts förut, men nu ställs med förnyad kraft efter julmarknadsattentatet i Berlin. Det gäller också det mest kontroversiella förslaget, att upprätta läger i Nordafrika för flyktingar som räddats på Medelhavet och hindra dem från att komma in i Europa.

Inför att CSU-ledningen i dag samlas till sitt traditionella nyårsmöte har partiledaren Horst Seehofer också upprepat kravet på en maxgräns vid 200 000 flyktingar per år.

Trots att han vet att förbundskansler Merkel inte går med på det, ställer han villkoret som ultimatum för att hålla ihop partiunionen mellan Merkels kristdemokrater CDU och det bayerska systerpartiet CSU.

Han blåser därmed nytt liv i syskonstriden mellan partierna, som egentligen hade försoning högt på agendan inför detta valår.

I konkurrensen om att verka tuffast i fråga om att värna invånarnas säkerhet har Tysklands inrikesminister talat om behovet att förändra hela den federala säkerhetsstrukturen och samla mer makt och befogenheter i nationella myndigheter.

Det är en fråga som det i praktiken saknas stöd för i det decentraliserade Tyskland där varje delstat värnar om sitt inflytande.

De socialdemokratiska koalitionskollegorna kritiserar fokuseringen på kontroll och hårdare tag. 

– Det är en illusion att tro att strängare inreseregler skulle förhindra terrorbrott som begås av personer som har radikaliserats i Tyskland, kommenterade socialdemokraternas partiledare Sigmar Gabriel den senaste tidens upptrissade säkerhetsdebatt.

Han förordar istället mer förebyggande arbete för unga människor som riskerar att lockas in i radikala våldsbenägna kretsar.