Smittade egna hästarna med kvarka

4:24 min

När de första hästarna på Ölmstad rid och körsällskap drabbades av kvarka agerade ridskolechefen - genom att sprida smittan.

När den smittsamma hästsjukdomen kvarka drabbade Ölmstad rid- och körsällskap för ett tiotal år sedan tvekade inte ridskolechefen Åsa Linnér.

– Jag tog en bomullstuss med snor på och gick runt till de hästarna som fortfarande var friska för att säkerställa att vi snabbt skulle bli av med det. Tänk som en barnsjukdom. Folk vallfärdar till de som har vattenkoppor för att deras barn ska få sjukdomen och snabbt bli av med det. Ungefär så tänkte jag, säger ridskolechef Åsa Linnér.

Trots avsiktlig smitta höll sig nio hästar friska, då de troligtvis hade antikroppar sedan tidigare eller inte var mottagliga för sjukdomen. Detta gjorde att verksamheten kunde hålla helt öppet som vanligt.

– Vi hade mycket teori som vi blandade upp med körning, voltige och skogspromenader. Vi hade ju trots allt några friska hästar som vi kunde använda och eftersom vi hade försökt att sprida smittan redan så fanns det ingen risk för att någon mer häst skulle bli sjuk.   

Lyssna på hela intervjun med ridskolechefen Åsa Linnér i ljudspelaren.

Förra året drabbades Jönköpings fältrittklubb av kvarka och har tvingats hålla stängt hela första veckan på terminen på grund av en sjuk ponny. Risken finns att ridskolan måste hålla stängt ännu längre vilket kan få stora konsekvenser för verksamheten.

Enligt Åsa Linnér är det är en jätteförlust för en verksamhet att tvingas stänga. Hennes metod hjälpte till att korta tidsperspektivet på Ölmstads anläggning, men hon tror inte att det skulle fungera för Jönköpings fältrittklubb.

–De har en så stor anläggning med så mycket hästar. Vår metod hade blivit för jobbig och för riskabel med för många hästar inblandade.

Metoden att medvetet smitta icke sjuka hästar får dock inget stöd av Marie-Louise Sjöberg, enhetschef på veterinär- och djurskyddsenheten på Länsstyrelsen.

– Det är inget vi rekommenderar, vår rekommendation är istället att man så snart som möjligt ska isolera sjuka hästar för att undvika att andra hästar i stallet smittas.

Så det är en bättre idé att isolera än att medvetet smitta vidare?

– Ja, man ska undvika att hästar smittas, just på grund av att de kan bli väldigt dåliga. Dessutom får man ingen längre immunitet mot kvarka utan det är bara en kort period, säger Marie-Louise Sjöberg.

Läs mer om kvarkan här (Statens veterinärmedicinska anstalt)