Recept: Klimatvänliga hamburgare

2:15 min

Kocken Helén Sahlstrand propagerar för klimatsmart mat. Idag gjorde hon hamburgare när hon besökte P4 Västernorrland, men biffen bestod av hälften kött och hälften morötter.

Hamburgerbröd med bönmjöl (blir ca 12 bröd)

Ingredienser

10 dl vetemjöl

2,5 dl sojamjöl / sojabönsmjöl

50 g jäst

50 g smör eller flytande matfett

5 dl mellanmjölk

1 tsk salt

1 ägg, till pensling

2 msk sesamfrö (kan uteslutas)

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och rör om. Värm till 37 grader.

Smula jästen i en bunke.

Tillsätt vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt och sojamjöl samt nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.

Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.

Låt jäsa ca 40 minuter, under bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader.

Knåda sedan degen lätt med resten av mjölet. Rulla till 11-12 bollar, en per bröd.

Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt och platta till dem med handen så att bröden blir ca 10 cm i diameter. Lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.

Pensla bröden med uppvispat ägg, strö sesamfrön över.

Grädda i ugnen ca 10 minuter tills bröden får fin färg.

Heléns kött- och rotsaksbiffar

(blir 4-6 st stora hamburgerbiffar eller 10-12 små pannbiffar)

 Ingredienser

150 g morot, finriven

100 g gul lök

2 tsk rapsolja

250 g blandfärs

1 ägg

1/2 dl ströbröd

1 msk potatismjöl

0,5-1 tsk salt

1 krm svartpeppar

matfett till stekning

Gör så här:

Skala och finriv morötterna.

Finhacka och fräs löken i olja, tills den blir mjuk.

Lägg lök, morötter och blandfärs i en matberedare och mixa till en slät massa. Har du en köttkvarn kan du med fördel använda den, för att få grönsakerna och färsen att bli en fin orangeaktig färs.

Rör ihop ägg, ströbröd, potatismjöl, salt och peppar i en skål. Låt svälla ett cirka fem minuter. Blanda ner ströbrödsblandningen i kött- och grönsaksfärsen, så det blir en fin smet. Låt vila ytterligare 5-10 minuter.

Forma till biffar, 4-6 st stora eller 10-12 små.

Hetta upp matfett i en stekpanna. Lägg försiktigt ner biffarna och stek dem på medelstark värme, i ca 5 minuter på varje sida. Tänk på att vända biffarna varsamt då de är lite lösare än "vanliga" biffar.

Servera biffarna med t.ex. potatis, sås och grönsaker eller som hamburgare tillsammans med bröd och eventuellt en yoghurtdressing, lök och sallad.

Tips: Prova även att byta ut delar av moroten mot t.ex. palsternacka eller någon annan rotsak. Du kan även forma denna smet till köttbullar.