Soldat döms för dråp efter ihjälskjutning

2:05 min

En domstol i Israel har fastslagit att den israeliske soldat som sköt ihjäl en palestinsk man som gått till attack med kniv i Hebron är skyldig till dråp.

Fallet, som blev känt internationellt efter att en video av händelsen spreds, har djupt splittrat Israel. Straffet för dråp, kan bli upp till 20 års fängelse, kommer att fastställas vid ett senare tillfälle.

Videoklippet har granskats och analyserats i snart ett år. Den 21-årige palestiniern, Abdul Fattah al Sharif, ligger på rygg på marken, skottskadad och till synes oskadliggjord.

Israeliska sjukvårdare tar hand om soldaten som skadades i knivattacken, som ägde rum i Hebron på den ockuperade Västbanken. Sen ser man den dömde soldaten, den då 19 årige Elor Azaria, avlossa ett skott mot Sharif, som inte syns, han ligger bakom en ambulans. Men när ambulansen kör därifrån ser man hur blodet rinner från Al Sharifs huvud.

En panel bestående av tre militära domare tillbakavisade idag förklaring att han trodde att palestiniern utgjorde ett hot. I stället tog man fasta på det Azaria uppges ha sagt: terroristen lever fortfarande och måste dödas.
Händelsen har djupt splittrat Israel.

Många israeler anser att soldatens agerande var berättigat, en opinionsmätning visade att hälften av alla judiska israeler anser att en palestinier som genomför en attack bör dödas på fläcken, och demonstranter utanför militärdomstolen har burit plakat med texten: "israels folk, överge inte en soldat i fält".

Flera israeliska ministrar har också försvarat Azaria och premiärminister Benjamin Netanyahu besökte soldatens föräldrar för att uttrycka sitt stöd.

Men inom militären har avståndstagandet varit kraftfullt – från Azarias befäl på plats som uttryckt ilska, till landets högsta militära ledare som med kraft slagit fast att detta strider mot den israeliska arméns etiska regler.

Oenighet kring fallet bidrog också till att Israels försvarsminister Moshe Yaalon avgick i våras.

Azaria, har idag dömts för dråp, men straffet meddelas vid ett senare tillfälle, och ledande israeliska politiker, har redan pläderat för att Azaria ska benådas.