Reinfeldts intervjuprogram får kritik

1:53 min

SVT:s intervjuprogram Toppmötet där förre statministern Fredrik Reinfeldt intervjuar tidigare toppolitiker har väckt kritik, både på debattsidor och i sociala medier.

Programmet är okritiskt och undviker känsliga frågor, menar några av kritikerna.

Filmaren Maj Wechselmann är en av de som protesterat mot tv-serien och Reinfeldts sätt att fungera som programledare:

– Han har själv deklarerat att det här är hans gamla kollegor. Han har godtagit deras förklaringar och han har inte ställt följdfrågor. Serien Toppmötet strider mot SVT:s sändningstillstånd, säger Wechselmann.

Granskningsnämnden hos Myndigheten för press, radio och tv har hittills tagit emot sju anmälningar mot Toppmötet. "En påläst och professionell programledare måste kunna ställa motfrågor och ifrågasätta", skriver en av anmälarna.

SVT:s tittarservice har också fått kommentarer i samma stil, men inte bara ris: "Intressant, viktigt och genom Reinfeldts kloka frågor och lugna, vänliga bemötande får jag känslan av sanning och uppriktighet i det som sägs", skriver en person.

Helena Olsson är ansvarig beställare av nyheter, samhälle och dokumentärer på SVT:

– Det här är inte ett granskande, undersökande program. Det uppdraget tar vi ansvar för i väldigt många andra program på SVT. Det här är medvetet valt som en annan typ av samtal, säger hon och menar att programmet inte väjer för svåra ämnen.

– Däremot håller jag med om att de här kritiska uppföljande frågorna inte finns med i det här programmet. Det är ett pris vi har betalat och hanterat på andra sätt i det här programmet för att få till det här lite andra politiska samtalet som inte är så himla vanligt.