Nytt stavhandtag ska ge snabbare skidåkning

3:02 min

Forskare i Falun och Göteborg håller just nu på att ta fram ett nytt stavhandtag för skidåkare. Handtaget ska kunna mäta krafteffekt i stakningen.

– Det nya stavhandtaget är tänkt att hjälpa åkarna till exempel med tekniken. Du får ju se exakt hur din kraftkurva ser ut vid varje stavtag,  säger längdskidåkningsforskaren Tomas Carlsson vid Dala Sports Academy i Falun.

Stavhandtaget som mäter effekt är ett samarbete med forskargruppen sport och teknologi på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Försök har gjorts tidigare , men har ofta fallit på att handtaget blivit för tungt.

– Det finns egentligen två komponenter i det, en kraftmätare och ett gyro som mäter vilken vinkel du har på staven. Och med hjälp av dom komponenterna kan du alltså beräkna kraften. Det chalmeristerna har lyckats med är ju att göra ett lätt handtag som mäter korrekt, säger projektledaren Magnus Carlsson.

Uppdraget för forskarna i Falun har varit att testa så handtaget mäter korrekt och att återkoppla utformningen på handtaget, alltså hur det känns att åka med.