Värmlandskoncept kan ge miljövänligare flyg

4:58 min

Ett initiativ från en Värmländsk ekonomisk förening väcker intresse ute i världen. Det handlar om Fly Green Fund som vill minska koldioxidutsläppen när vi flyger.

Fly Green Fund som startades 2015 i Karlstad ger idag den som flyger möjligheten att swisha pengar för att få flyga med ett biobränsle som ger mindre koldioxidutsläpp.

Maria Fiskerud har varit inbjuden till World Economic Forum i Genéve för att prata om hur konceptet fungerar och bland andra har Japans OS- kommitté för 2020 spelen besökt Karlstad Airport för att sedan ta del av receptet för att flyga miljövänligt .

Maria Fiskerud, Fly Green Fund:

 – Priset på bioflygbränslet varierar förstås, men grovt räknat kan du flyga på 100 procent biobränsle i en timme för 400 kronor. Men det är naturligtvis värdefullt att köpa en mindre del också.

Föreningen startade i juni 2015 och är en ekonomisk förening utan vinstintresse. Grundare är SkyNRG, Karlstad flygplats samt NISA (Nordic Initiative Sustainable Aviation).

Och bollen har börjat rulla. Stora bolag i flygbranschen  som Swedavia, Malmö Aviation, Sverigeflyg, SAS, KLM och EFS (Nordens störta privat jet) har anslutit sig till Fly Green Fund .

– Våra partners betalar för våra administrativa kostnader så att alla pengar vi får in kan gå till att betala den extra kostnaden för bioflygbränsle och stötta lokal produktion av lokala råvaror, berättar Maria Fiskerud.

Det hela började när Karlstads kommun krävde att flygplatsen måste arbeta för att vara mer hållbara. Det man då kom fram till var att det måste vara en ändring i flygbränslet som behövs.

I Holland fanns SkyNRG som biobränsleleverantör och som redan arbetade ihop med KLM, det Nederlänska flygbolaget, så ett samarbete påbörjades. Det resulterade i en bioflygbränsletank på Karlstad Airport.

Men i och med att Fly Green Fund bildades så har också ett koncept inte bara för företag utan även för privatpersoner skapats så att den som vill kan flyga med biobränsle genom att betala extra.

– Det fungerar som grön el, förklarar Maria Fiskerud. Precis i flygögonblicket kanske det inte är biobränsle i tanken men betalningen garanterar att i någon kommande flygning kommer bränslet att användas

Föreningen har i dagarna kommit så långt att Arlanda flygplats kan distribuera bränslet via sitt vanliga rörsystem under flygplatsen.

– Ett stort steg, tycker Maria Fiskerud. Swedavia betalar nu sina resor för att få åka fossilfritt och första värmlandsföretag är Löfbergs.

På Löfbergs anses det som en viktig fråga som får kosta säger Eva Eriksson som är företagets hållberhetsdirektör:

– Vi har ett avtal med vår resebyrå så att varje gång vi flyger så går en summa pengar till Fly Green Fund. Vi kommer att fortsätta flyga till våra kaffeodlare så för oss är det viktigt att vi tänker på miljön.

Den som vill kan alltså swisha pengar för att flyga med bioflygbränsle. Hur det går till kan du läsa om på: http://www.flygreenfund.se/

 Maria Fiskerud skulle dock vilja slippa importera flygbränslet:

– Vi har ju en fin skogsråvara här. Det skulle gå utmärkt att använda den i en anläggning där biobränslet tillverkades.