Tankesmedja: Migranter stoppas inte av stängsel

1:59 min

Murar och staket för att stoppa migranter har blivit mångdubbelt fler de senaste åren. Det konstaterar tankesmedjan Migration Policy Institute, som finns i USA, där Donald Trump, som snart tillträder som president, också har talat om en mur mot Mexiko.

Men tankesmedjans genomgång av hur effektiva murar egentligen är visar att de inte stoppar migration.

När Berlinmuren föll 1989 jublade omvärlden. Människor hade fått frihet. Då fanns det 15 gränsmurar i världen, enligt Migration Policy Institutes artikel. I dag finns det nästan 70 och de blir fort alltfler.

2015 var det allt från Estland, Saudi Arabien till Kenya som byggde barriärer och staket vid sin gräns, förra året utvidgade Ungern, Bulgarien och Österrike sina, liksom Norge mot Ryssland och Storbritannien betalar för en gränsbarriär i franska Calais.

Fysiska stängsel byggdes förr för att markera sitt territorium, men i dag är nationsgränser mestadels accepterade och utgör grund för att vara med i FN.

Staket, stängsel och murar har i stället blivit attraktivt för att försöka stoppa migranter och därmed tillmötesgå det egna landets medborgare, som oroar sig för sin sociala service och stabilitet, skriver tankesmedjan, som utifrån detta ställer frågan: Är murar effektivt?

På kort sikt kanske ja. När USA reste en mur mot en del av Mexiko och satte in rejält med gränspolis minskade antalet migranter tvärt, men de sökte snart upp andra övergångar. Detsamma har hänt i Europa.

Stängsel i sig räcker inte för att stoppa migranter, utan det krävs vakter tätt posterade och notan blir hög, enligt tankesmedjan. Antalet döda har ökat i takt med fler murar, men migranterna i världen blir inte färre är slutsatsen i artikeln.

Över 1 000 migranter försökte på nyårsdagen forcera de sex meter höga stängslen mellan den spanska enklaven Ceuta och Marocko, men merparten stoppades. Före jul däremot lyckades 400 ta sig över.