Ryssland drar ned på sitt militära engagemang i Syrien

1:40 min

Ryssland har påbörjat en neddragning av sin militära närvaro i Syrien, meddelar den ryske generalstabschefen, enligt ryska nyhetsbyråer.

Först ut att lämna krigszonen är ett hangarfartyget som funnits utanför syriska kusten sedan i oktober.

– Kamrater vid ryska arméns generalstab! Sedan 8 november har ryska Arktisflottan varit i Syrien, uppdraget är nu slutfört, sa den ryska Syrieninsatsens högsta befäl general Andrej Kartapolov via videolänk från Syrien vid ryska generalstabens tv-sända briefing i Moskva i dag.

Budskapet är att den ryska reträtten nu inletts i och med att Rysslands enda hangarfartyg det sovjetisktbyggda Admiral Kuznetsov jämte några mindre fartyg nu lämnar Syrien.

Enligt Kartapolov ska hangarfartygets flyg under fem månader gjort 420 starter och attackerat mer än 1200 terroristmål.

Men i själva verket har majoriteten av de ryska flygattackerna inte gjorts från hangarfartyget, som haft en hel del problem. Två flygplan missade till exempel landningsbanan och störtade i havet.

General Kartapolov sa också att Ryssland fortfarande har tillräckligt med flygstridskrafter kvar i Syrien.

När reträtten nu officiellt annonserats kvarstår just frågan hur stor del av den ryska insatsen som blir kvar i Syrien.

Eftersom det saknats officiella siffror över antalet ryska militärer och det samtidigt anlänt nya militärpoliser är det svårt att bedöma exakt hur stor reträtten egentligen är.

29 december gav president Vladimir Putin order om att minska de ryska styrkorna i Syrien, sedan ett vapenvileavtal förhandlats fram med syriska oppositionsgrupper.

Ytterligare förhandlingar om en riktig fred i hela Syrien vill Ryssland, Turkiet och Iran hålla i Astana Kazakstan senare i januari.