Duterte intresserad av militärövningar med Ryssland

1:20 min

Filippinernas president Rodrigo Duterte vill inleda gemensamma militärövningar med Ryssland och ska i vår besöka Vladimir Putin i Moskva.

Det kommer att bli ett mycket viktigt steg i vänskapen mellan våra länder, sa den ryska ambassadören i Filippinerna vid en presskonferens i Manila.

– Vi håller på och förbereda detta mycket viktiga möte som kommer att ta vår vänskap ett stort steg framåt, sa Igor Khovaev till lokala medier.

I Manilas hamn har det de senaste dagarna legat två stora ryska krigsfartyg och dess marina soldater har haft uppvisningar i en närliggande park. De kamoflageklädda soldaterna har visat upp sina färdigheter med knivar och vapen. Och till förtjusning av de unga besökarna visat hur de kan krossa glasflaskor på sina huvuden.

Presidentens talesperson Ernesto Abella sa i ett uttalande att Duterte var öppen för att inleda gemensamma militärövningar med Ryssland som en del av att göra världen med fredlig. Men att det inte kommer innebära att rysk militär blir placerad i Filippinerna så som de amerikanska varit.

Den filippinske presidenten har upprepade gånger förklarat att han är mer intresserad av att arbeta med Ryssland och Kina än USA som kritiserat Dutertes krig mot droger.

Hans besök i Moskva är planerat till i april men redan under fredagen väntas Duterte besöka de ryska krigsfartygen i Manilas hamn.