Allt fler fall av människohandel upptäcks

2:36 min

Antalet fall av misstänkt människohandel som Migrationsverket upptäcker ökade med över femtio procent förra året jämfört med året före. De flesta offren var asylsökande.

– Det är tecken på att Migrationsverket i sin nya struktur som de har för att höja kunskapen och utbilda folk i att förstå att det kan vara människohandel, det har gett resultat helt enkelt, säger Ninna Mörner på MR-organisationen Plattformen Civila Sverige mot människohandel.

Förra året upptäckte Migrationsverket 338 fall av misstänkt människohandel, det vill säga tvångsförflyttning av människor för att utnyttja dem, framför allt genom sexuell exploatering. Det är en ökning med 57 procent jämfört med året innan.

En tredjedel av offren var barn och de allra flesta var asylsökande, som antingen utsatts på sin väg till Sverige eller när de väl kommit hit. I många fall är det människosmugglarna själva som misstänks ha utnyttjat dem, smugglarna tar helt enkelt betalt genom att exploatera offren sexuellt.

Ninna Mörner berättar om en kvinna som kom hit från Bulgarien i tron att hon skulle få jobb.

– Istället blev våldtagen av två bröder så illa att hon fick söka vård och då säger hon att det värsta är att de har filmat henne och hotat om att visa filmen i hennes hemby om hon inte gör som de säger, gå in i prostitution eller stjäla. Hon polisanmäler men de här bröderna finns inte i Sverige och ärendet läggs ner. Kvinnan försvinner.

Migrationsverkets samordnare Kajsa Törnqvist Netz säger till TT att förklaringen bakom de allt fler upptäckta fall av misstänkt människohandel kan vara att myndigheten ökat sin kompetens och att det kom många fler asylsökande 2015.

Men det räcker inte med att avslöja fallen, man ska också erbjuda något till offren, anser Ninna Mörner. Till exempel att de inte skickas tillbaka enligt Dublinreglerna till länder där de har blivit utsatta eller att själva brottet de utsätts för bedöms som tillräckligt skäl för att få asyl i Sverige.

– Det finns en del länder där det är asylgrundande. Det är ju så att dessa människor som blir utnyttjade för att de är fattiga, de är i en enorm utsatthet. Det kan vara svårt att få skydd i hemlandet eller transitlandet. Vi har sett att familjemedlemmar har blivit dödade, hotade eller skadade.

– Egentligen är det en positiv signal vi har fått när Migrationsverket identifierar fler, men det gäller också att se till att vi har något att erbjuda dem, säger Ninna Mörner.