Underrättelsetjänst: Putin gav order om dataintrång

1:45 min

Den samlade amerikanska underrättelsetjänsten anklagar Rysslands president Vladimir Putin för att ha "beordrat" försök att underminera tilltron till det amerikanska valsystemet och för att ha försökt hjälpa Donald Trump till valseger.

Underrättelsemyndigheterna har gjort en samlad rapport om de dataintrång de anklagar Ryssland för. En del av den rapporten offentliggjordes i går och där går myndigheterna ett steg längre än hittills.

De anklagar den ryske presidenten Vladimir Putin inte bara för att ha känt till, utan för att ha "beordrat" intrången för att underminera tilltron till det amerikanska valsystemet och för att vilja svartmåla demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton för att hjälpa Donald Trump att segra.

Det finns en antydan i den öppna rapporten, utan namns nämnande, att Trumps egna affärsintressen kan ha betydelse för relationerna.

Putin har många positiva erfarenheter av politiska ledare i väst vars affärsintressen gjort dem mer benägna till samarbete, som Silvio Berlusconi i Italien eller Gerhard Schröder i Tyskland, står det i rapporten.

Underrättelsemyndigheterna varnar också för att Ryssland kommer att använda sina erfarenheter i "den Putin-beordrade kampanjen" för att skada USA:s allierade och deras valprocesser.

Donald Trump har hittills inte trott på underrättelsemyndigheterna när de pekar ut Ryssland. Efter en genomgång med myndighetscheferna i går sa han inget om att han ändrat uppfattning om Rysslands skuld.

Ryssland, Kina och många andra försöker göra dataintrång hela tiden, enligt Trumps uttalande.

Före mötet, i en intervju med tidningen New York Times, talade Trump om "politisk häxjakt" och undrade varför det är så lite uppmärksamhet om kinesiskt hackande.

De dataintrång som pågått påverkade inte valutgången, enligt Donald Trump.

I rapporten står det att underrättelsemyndigheterna inte har gjort någon bedömning av det.