Hultqvist vill höja försvarsförmågan stegvis

2:33 min

Det svenska försvaret kommer att stärkas kraftigt framöver, men det handlar inte bara om pengar. Höjd försvarsförmåga tar tid att bygga. Det sa försvarsminister Peter Hultqvist (S) i Ekots lördagsintervju.

Det var ett svar på allianspartiernas krav de senaste dagarna om mer pengar till försvaret, genast.

– Jag kan ju se att nu har vi en budgivning där Liberalerna ligger på 28 miljarder, Moderaterna på 8,5 och Centern på 11. KD har presenterat en rätt så lång önskelista. Jag är inte beredd att delta i någon auktion om pengar eller olika typer av belopp.

– Däremot är jag beredd att inom ramen för försvarsgruppen, som består av de partier som står bakom överenskommelsen föra en diskussion kontinuerligt om hur vi på olika sätt kan höja den militära förmågan.

Kan man göra det utan mer pengar till försvaret?

– Jag är inte beredd att i offentligheten föra diskussioner om ekonomiska medel.

Den här fempartiöverenskommelsen som gjordes 2015, där finns Centern, Moderaterna och KD med, och alla de tre partierna säger att det behövs mer pengar och att det behövs nu. Vad är ditt tyngsta skäl till att inte ta den debatten nu?

– Vi kommer att tillsätta en försvarsberedning inom kort och jag kommer att gå igenom detaljerna för den när vi kommer tilll Sälenkonferensen.

Sälenkonferensen som Peter Hultqvist hänvisar till är alltså den årliga Folk- och försvarkonferens som inleds i Sälen i morgon och som pågår i tre dagar. Det är där som han ämnar presentera inriktningen på nästa försvarsbeslut.

I Ekots lördagsintervju räknade försvarsministern upp de investeringar som är inplanerade fram till 2020, finansierade med 10,2 miljarder från försvarsöverenskommelsen och 7 miljarder som anslagits tidigare. Dessa 17 miljarder räcker långt och allt är inte en fråga om pengar påpekade Hultqvist.

– Ska man bygga militär förmåga så måste man också inse att det tar tid och det måste finnas en organisation som tar emot.

– Man måste ta det här stegvis och därför måste det som man gör vara väldigt noga genomarbetat och genomtänkt. Vi kommer nu, för att öka på personalstaben inom försvarsmakten, att driva ett beslut om att få igenom den allmänna värnplikten igen. Och det kommer vi att ta itu med så snart remissomgången i slutet av januari är klar.

– Vår ambition är att ett sådant system ska kunna komma i gång under 2018. Men det tar ju tid innan de soldaterna är klara och krigsplacerade.