Trump på Twitter: Vill ha god relation med Ryssland

1:45 min

Den tillträdande presidenten i USA, Donald Trump, skriver på Twitter att det är en bra sak, inte en dålig, att ha goda relationer med Ryssland.

Det är bara "dumma" människor eller dårar som tycker det är bra med dåliga relationer, skriver Trump.

Under fredagen publicerade underrättelsetjänsten i USA delar av en rapport där de anklagade Ryssland och dess president Vladimir Putin för att ha beordrat en kampanj för att misskreditera det amerikanska valsystemet och försöka hjälpa Donald Trump att segra i presidentvalet.

CIA, FBI och säkerhetstjänstens bedömning görs med "hög tillförsikt", enligt rapporten, men myndigheterna gör ingen värdering av hur och om utgången av presidentvalet påverkades.

Den tillträdande presidenten Donald Trump, som informerades även om de hemliga delarna av rapporten, drog slutsatsen i ett skriftligt uttalande efteråt att cyberattacker inte har haft någon effekt för valresultatet och kritiserade det demokratiska partiet för dålig datasäkerhet i sina partisystem.

USA:s anklagelser mot Ryssland, som tilltagit i offentlig styrka och bland annat resulterat i utvisning av 35 ryssar från USA och nya sanktioner, har tillbakavisats av Ryssland.

Donald Trump har varit skeptisk till underrättelsemyndigheternas anklagelser från första början, till skillnad bland annat från tongivande republikaner i kongressen, som partiets ledare i senaten och representanthuset. En av dem har sa nyligen att Ryssland inte är USA:s vän.

I några nya tweets idag skriver Donald Trump att det är bra att ha goda relationer med Ryssland, inte dåligt, och att bara "dumma" människor och dårar, stupid people and fools, tycker det är bra med dåliga relationer.

Vi har tillräckligt med problem i världen utan att skaffa oss ett till, menar Trump och skriver att när han blir president kommer Ryssland visa mycket störe respekt mot USA och att länderna, förhoppningsvis, ska samarbeta för att lösa en del av världens "många stora och överhängande problem".