Avtal klart med soldater i Elfenbenskusten

Revolterande soldater tog sig in i Elfenbenskustens försvarsdepartement och arméhögkvarteret i landets ekonomiska huvudstad Abidjan. Och i flera städer utbröt skottlossning. Nu har försvarsministern nått en överenskommelse med upprorsmakarna.

Revolten, med krav på bland annat högre löner i armén, har pågått sedan i fredags, då missnöjda soldater tog kontroll över landets näst största stad Bouaké. I minst fyra andra städer har det sedan dess rapporterats om skottlossning, men inga dödsoffer.

På lördagen spred sig revolten till landets ekonomiska huvudstad Abidjan, där presidentens residens och parlamentet ligger.

– Det avlossas många skott i luften inuti försvarsdepartementet, sade en diplomatkälla till Reuters tidigare under dagen.

Elitsoldater lojala med regeringen satte upp posteringar vid flera av kuststadens broar, som förbinder stadens norra och södra delar.

Försvarsminister Alain-Richard Donwah reste på lördagen till Bouaké för att träffa företrädare för revoltörerna och lyssna till deras krav. Några timmar senare kom beskedet att en överenskommelse nåtts mellan parterna, enligt en deltagare vid förhandlingarna.

– Jag kom, som utlovat, för att träffa våra bröder. Vi kommer att lyssna och finna en lösning, sade Donwah före mötet.

De revolterande soldaterna kommer nu att återvända till sina baracker, sedan deras krav om ekonomiska bonusar och levnadsstandard hörsammats, uppger en rebellföreträdare. Några av dem kommer dock att stanna kvar i städerna över natten för att förhindra plundring och andra oroligheter.

Efter en tioårsperiod med interna motsättningar 2002--2011 har Elfenbenskusten haft några ekonomiskt goda år.