Hot och våld mot EU-migranter ökar

1:33 min

Under senare tid har hot och attacker mot Eskilstunas Eu-migranter ökat enligt Stadsmissionen

 Enligt Eskilstuna stadsmission så lever de EU-migranter som idag finns i Eskilstuna under en överhängande hotbild, framför allt nattetid. 

– De berättar att de blivit beskjutna med raketer, vi har hört historier upprepade gånger att de blivit attackerade med hemmagjorda molotovcocktails, som är som brandbomber. Man är väldigt rädd, säger Carolina Bäck, som är ansvarig för socialt arbete på Eskilstuna Stadsmission.

I en skog i Eskilstuna har några EU-migranter slagit upp några tält. Det finns ett daghärbärge för EU-migranter i Eskilstuna, men där får de inte sova ännu eftersom bygglovet inte gått igenom.
Relu drar undan en presenning och visar hur det ser ut där han sover.
Det är kallt, de håller på att frysa ihjäl säger han.
Men det är inte bara kylan som är tuff. Hot och våld mot Eu-migranterna ökat. Det handlar exempelvis om hot om våld, sexuella trakasserier, och skadegörelse.


Relu visar varifrån de blivit beskjutna med raketer. Han vågar inte sova säger han, han är rädd att någon ska sätta eld på deras tält.
Men eftersom dom är rädda för att bli avvisade, vill inte någon av EU-migranterna anmäla händelserna.

– Nej, ytterst ytterst sällan, det kanske har hänt någon enstaka gång, man är rädd att det ska bli värre, säger Carolina Bäck på Eskilstuna Stadsmission.

– Nu slåss man både mot kylan och mot aktiva attacker, kan man säga, säger Carolina Bäck.