Lugnande besked om rysk fånge

Från Ryssland kommer lugnande besked om en känd samvetsfånge. Ildar Dadin flyttades från ett fångläger i Karelen där han vittnat om systematisk tortyr. I över en månad var han spårlöst försvunnen, men i dag tilläts han plötsligt ringa sin fru.

– Först och främst vill jag att du ska veta allt är bra med mig, sade 34-årige Ildar Dadin i telefon till sin fru. I dag tilläts han för första gången på över en månad ringa henne och berätta var han befinner sig.

Han sade också att han är orolig för de fångar som fortfarande är kvar i fånglägret i Karelen, där han vittnat om systematisk tortyr. I november skrev han ett uppmärksammat brev om tortyren, som både han själv och andra fångar utsatts för.

Den officiella utredningen som tillsattes fann inga bevis, men i början av december flyttades han plötsligt, "för sin egen säkerhet" som det hette.

Många blev oroliga, eftersom de ryska myndigheterna inte berättade vart han fördes och flera oppositionsaktivister drog igång en kampanj för att få reda på vad som hänt.

Nu visar det sig att Dadin i största hemlighet hållits i förvar i en annan stad innan han skickades vidare till slutdestinationen i västra Sibirien, drygt 400 mil ifrån Karelen.

Dadin blev den första i Ryssland att dömas för enmansdemonstrationer utanför Kreml i Moskva. Som Ekot berättat tidigare kan den som grips i samband med sådana protestaktioner mer än fem gånger inom ett år dömas till flera år i fängelse. Dadin dömdes till tre år, ett straff som sedan minskades till ett halvår.