Justitieministern öppnar för en lagändring

1:12 min

Efter avslöjandet om att 72 svenska män har identifierats efter att ha laddat ner dokumenterade sexuella övergrepp på barn öppnar justitieminister Morgan Johansson för en lagändring.

Morgan Johansson öppnar för en översyn av lagen och säger han vill ta "ett helhetsgrepp", rapporterar SvD.

SvD: Är du beredd att skärpa lagen och flytta den till sexualbrott?
– Ja, det är jag.

Sedan i oktober har Svenska Dagbladet och Aftonbladet spårat nedladdare av övergreppsmaterial. Tidningarna har utgått från ett stort källmaterial från den norska tidningen Verdens Gang, ett källmaterial med information om 36 miljoner nedladdningar från fildelningssajter runt om i världen.

Av materialet kunde man härleda drygt 7 300 nedladdningar med kopplingar till Sverige, bland dessa 2 000 filer som innehöll sexövergrepp på barn. De svenska tidningarna har genom att korsköra användarnamnen i datan mot ip-nummer och mejladresser i olika forum fått ledtrådar som resulterat i en lista på 72 svenska män mellan 18 och 72 runt om i Sverige.

Aftonbladet och Svenska dagbladet har kommit i kontakt med 33 av männen, och träffat tio av dem.

Tidningarna har inte tagit del av filmerna eller bilderna, eftersom det skulle ha varit straffbart, men de har granskats och bekräftats av norska kriminalpolisen.

Bland bilderna och filmerna finns allvarliga sexuella övergrepp, bland annat våldtäkt på ett barn så litet som 1 år.

Men hur många personer här i Sverige som ägnar sig åt att ladda ner bilder och filmer som visar sexuella övergrepp mot barn är det ingen som vet, enligt Anders L Pettersson, generalsekreterare för barnrättsorganisationen Ecpat.

– Vi kan räkna antalet anmälningar, åtal och fällande domar, men det ger ingen rättvis bild. Det vi vet är att brottsligheten har ökat i takt med den tekniska utvecklingen. Det blir alltså med teknikens hjälp mycket lättare att producera, lagra och sprida det här inte bara i Sverige utan även runt om i världen. Så problematiken är jättestor och den kommer bara att bli större, säger han.