Ödeshög

Nytt glutenfritt bageri

1:32 min

Försäljningen av glutenfritt bröd ökar i Sverige och nu startar ett helt glutenfritt bageri i Ödeshög.

Det är bagaren Anneli Johansson som idag driver konditoriet i Ödeshög som bygger ut och utökar sin produktion av glutenfritt bröd.

– Vi bygger ett bageri till i lokalen jämte. Problemet är att vi bakar vanligt bröd i det här bageriet och då måste vi stänga ner och städa ordentligt varje kväll för att sedan köra glutenfritt - och då måste vi stänga ner den andra produktionen.

– Så nu kommer vi att kunna utöka och baka fem dagar i veckan, säger bagaren Anneli Johansson.

Men är det så många här i kommunen som vill ha glutenfritt?

– Det är ju en hel del Ödeshögsbor också naturligtvis. Men framför allt så reser våra kunder hit för att handla. De kommer långa vägar, säger Anneli Johansson.

De senaste åren De senaste åren har det börjat säljas alltmer glutenfritt bröd i Sverige. Lokala bagerier satsar som Anneli Johanssons i Ödeshög. Och dagligvarukoncernen Axfood med bland annat Willys och Hemköp, uppger att de ökade sin försäljning av glutenfritt bröd med 115 procent procent förra året jämfört med år 2015.

Coop och Ica uppger en ökning med tvåsiffriga tal det senaste året på glutenfria produkter som mat, bröd, pasta, kex och kakor. En ökning som pågått ett tag, säger Karin Amnå som är kostvetare på Ica centralt.

– Det är nog de senaste fyra åren som man sett ökningar inom det här sortimentet.

Tror ni det kommer fortsätta öka?

– Kanske inte med lika stora tal som de vi sett hittills.
 
Glutenintolerans eller celiaki är en kronisk sjukdom som ökar i befolkningen, enligt forskare. Idag har mellan en och två procent av befolkningen sjukdomen.

Men det är också en växande trend att undvika gluten. Även bland dem som tål det, säger bagare Anneli Johansson i Ödeshög som själv är glutenintolerant.

– Vår målgrupp är inte alls de som äter glutenfritt för att det trendigt utan de som måste äta glutenfritt för att de är glutenintoleranta, säger hon.

Hur stor är konkurrensen?

– Den är ganska dålig och jag är lite förvånad över att vi inte är fler.