Aftonbladet Kultur kritiseras för att sprida Putins världsbild

1:44 min

I en rapport från utrikespolitiska institutet pekas Aftonbladet Kultur ut för att sprida Putins världsbild. Rapporten handlar om Rysslands strategier för opinionsbildning och desinformation i Sverige och beskriver Aftonbladet kultur som en viktig vänsterkanal för för det pro-Kremlska perspektivet. Detta baserat på deras artiklar om kriget i Ukraina och folkomröstningen på Krim.

I utrikespolitiska institutets rapport som släpptes i helgen analyseras "värddjuren för spridande av Putins världsbild" och Aftonbladet Kultur nämns som en viktig vänsterkanal för det pro-kremlska perspektivet.

Till exempel för att minst tre personer som skriver för Aftonbladet Kultur är aktiva i pro-ryska sociala mediegrupper, enligt rapporten.

– Det här är inte en saklig rapport och den är djupt lögnaktig. Framförallt tycker jag att den är oförskämd mot alla våra skribenter som bedrivit hård regimkritik mot Putin, säger Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet.

Expressens kulturchef Karin Olsson är däremot inte förvånad över vad Utrikespolitiska institutet kommit fram till.

– Jag blev inte så förvånad när jag läste rapporten men det var ändå intressant att se att forskare dragit samma slutsatser som jag och många med mig gjort tidigare.

– De är ju en av Nordens absolut största tidningar. Det är klart att det spelar roll om det är på deras kultursida det sprids desinformation, om det blir en plattform för personer som har märkliga kopplingar till Kreml, säger Karin Olsson.

I en längre artikel svarar Aftonbladet Kultur på Utrikespolitiska institutets rapport. Påståendena om att de skulle sprida Putins världsbild är enligt Åsa Linderborg felaktigt. 

– De ljuger om vår journalistik. Jag skulle säga att den här rapporten ingår i ett informationskrig som handlar om att misstänkliggöra alla dem som tycker att Sverige inte ska vara med i Nato, säger hon till Kulturnytt.

Utrikespolitiska institutet vill inte svara på Åsa Linderborgs kritik utan hänvisar till rapporten.

Sveriges Radios Fredrik Wadström har tidigare tagit upp Aftonbladets bevakning i krönikeform, mer om det kan du läsa här.