Försöker lösa politiska krisen i Polen

1:21 min

I Polen har regeringspartiet PiS, Lag och Rättvisa, bjudit in övriga partier i parlamentet för samtal om hur den pågående politiska krisen ska kunna lösas.

Samtidigt sa partiet att de drar tillbaka sina starkt kritiserade planer på att begränsa journalisters närvaro i parlamentet.

De omdiskuterade pressreglerna i parlamentsbyggnaderna Sejmen och Senaten, den främsta arenan för nationell politik i Polen, var den utlösande faktorn för ännu en infekterad konflikt mellan regeringspartiet PiS och oppositionen som pågått sedan veckorna för jul.

Då valde oppositionen att använda årets sista parlamentariska debatt till att protestera mot planerna på att inskränka journalisternas möjlighet att på plats i parlamentet bevaka politiska skeenden och få direkt kontakt med politiker. Men debatten urartade i bråk.

En oppositionsledamot kastades ut och regeringspartiet flyttade den planerade voteringen om årets statsbudget till en sidosal där pressen inte släpptes in och där oppositionen hävdar att de inte heller var korrekt representerade. Och att den polska budgeten för 2017 alltså därför antagen på illegalt vis.

Detta förnekar regeringspartiet som menar att ett tillräckligt antal ledamöter fanns på plats.

Politiker från oppositionen har ockuperat plenisalen i Sejmen över julhelgerna och sagt att de vägrar lämna den om voteringen inte görs om.

Om dagens besked att pressen kan komma att ha fritt tillträde till parlamentsbyggnaderna även framöver blidkar dem något återstår att se. Det polska parlamentet ska öppna igen på onsdag.