Oro i Bosnien över serbiskt firande

1:37 min

I år har det gått 25 år sedan kriget bröt ut i Bosnien-Hercegovina och nu höjs återigen tonläget mellan olika etniska grupper i landet.

På måndagen firar den serbiska delen av befolkningen sin nationaldag – i strid mot landets konstitution och i den Serbiska republiken är stödet starkt för att helt bryta sig loss och bilda en självständig stat.

– Jag litar inte på dem i Sarajevo längre, jag vill inte leva med dem. Det är därför jag bor här, säger Gordana Tadic från Pale, en stad i den Serbiska republiken, en av de två enheter som sedan kriget på 90-talet utgör Bosnien-Hercegovina.

En bit bort håller en ortodox präst mässa för de serber från Pale som dog under kriget. I dag den 9 januari firar Serbiska republiken sin nationaldag till minne av republikens födelse för 25 år sedan, en av de händelser som ledde fram till det blodiga inbördeskriget där omkring 100 000 människor dödades och över två miljoner tvingades fly.

Förra hösten beslutade landets författningsdomstol att olagligförklara firandet den 9 januari eftersom högtiden enligt domstolen diskriminerar de ickeserber som lever i Serbiska republiken. Men det har bara fått firandet att bli ännu större och i dag paraderade bland andra den lokala poliskåren genom republikens huvudort Banja Luka.

Serbiska republikens ledare Milorad Dodik har också hotat med att hålla en folkomröstning om självständighet. I en tv-intervju i helgen kallade han Bosnien-Hercegovina för ett "misslyckat internationellt projekt" och ett "monster som inte fungerar".

Samtidigt i Sarajevo samlades i dag företrädare för krigets offer och fördömde högtiden och kallade firandet i den Serbiska republiken för en förolämpning och ett hyllande av krigsbrott.