Oklart om fler vargar kommer skjutas

2:18 min

Vargjakten är avlyst, men frågan kvarstår om ytterligare vargar kommer att skjutas. Uppgifter har nämligen inkommit om att det finns varg kvar i områdena och länsstyrelsen har nu varit ute för att spåra varg.

Än har dock inget beslut fattats.

– Det är för tidigt att säga något om det ännu. Är det så att vi ska fatta ett sådant beslut, då behöver vi säga med tillräcklig säkerhet att det faktiskt är vargar kvar som tillhör de här grupperna, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen.

I nuläget har det inkommit en del spårobservationer, men när ett beslut om eventuell utökad licensjakt kommer är oklart.

– Det är svårt att säga egentligen. Det tar ju tid att få DNA-svar och när det gäller Brattforsreviret så behöver vi ha det för att kunna fatta ett sådant beslut, säger Maria Falkevik.

Länsstyrelsen har fått in uppgifter om att det ska finnas fler vargar i reviren än de som fällts och har själva varit ute för att spåra dem.

– Personal har spårat efter en vargindivid som befunnit sig i den södra delen för jaktområdet i Brattfors. Då är ju frågan, vilket revir hör den vargen till? Gränserna finns ju inte i naturen och områdena bygger mycket på hur reviren såg ut förra vintern, säger Maria Falkevik.