Nu ska eleverna få duscha tryggt

1:36 min

Köpings kommun kommer att sätta upp duschväggar så att eleverna på Karlbergsskolan ska få känna sig tryggare när de duschar efter skolidrotten.

När Sveriges Radio i höstas frågade flera tusen högstadieelever om de duschade efter idrottslektionerna var svaren för Västmanland att två av tre inte gjorde det.

En orsak var att elever tyckte att det var jobbigt att visa sig nakna.

Att väggar nu ska sättas upp gläder Karlbergseleverna Dennis och Saga.

– Det kommer att kännas mycket säkrare. Jag har inte duschat men jag tror att jag kommer att börja göra det nu, säger Saga.

– Det låter jättebra, det kommer definitivt bli fler som duschar nu för folk kommer att känna sig trygga. Det känns inte bra när någon kollar på en när man står där helt näck, menar Dennis.

I Fagersta har politikerna sagt nej till att bygga duschväggar eller bås, och menar att det skulle kosta för mycket pengar.

Kommunfullmäktige i Västerås klubbade för ett tag sedan igenom att kommunens skolor ska få duschväggar eller draperier, vilket ska ske  när det byggs nytt eller renoveras.

Det känns inte bra när någon kollar på en när man står där helt näck.

Sala har byggt duschbås och i Köping är det nu alltså på gång.

– Vi kommer att sätta upp skärmväggar och tar det inom befintlig budget, säger Kari Anttila, fastighetsansvarig vid Köpings kommun.

Förutom de kommande skärmväggarna i duschrummen för eleverna på Karlbergsskolan i Köping sätts ett insynsskydd upp, så att det inte längre går att stå i korridoren och titta rakt in i killarnas dusch.

Under året kommer kommunen även gå igenom hur det ser ut i de andra skolornas duschrum.

– Det verkar som att elevernas röst har kommit fram. Förhoppningsvis innebär det att fler elever duschar, byter om och deltar i idrotten, vilket är bra för hälsan, menar Karlbergsskolans rektor Ragnar Larsson.

Tror du att det kommer att fungera, att det blir fler som duschar?

– Ja, det tror jag.