Färre på Gotland som tigger just nu

2:27 min

Just nu är det mycket färre EU-migranter på Gotland. Det beror på att många åkt till Rumänien för att hjälpa släkt, säger Annamaria Bauer på Röda Korset.

Annamaria Bauer säger till P4 Gotland att orsaken till att det är mycket färre EU-migranter på Gotland just nu, är att många åkt hem till Rumänien för att hjälpa släkt i den extremkyla som råder. Det i sin tur påverkar både EU-migranterna och volontärverksamheten, berättar Annamaria Bauer. De får också in mindre pengar än tidigare.

– Det är så fruktansvärt kallt i Rumänien att flera varit tvungna att åka hem för att hjälpa till att värma upp familjen. Många bor i rena skjul byggda av lera och halm. Väldigt oisolerat. Det är fruktansvärt kallt och veden är jättedyr. Man kan välja mellan att frysa ihjäl eller svälta ihjäl helt enkelt. Istället för att sitta här och få in lite kronor till mat, åker de dit för att hjälpa till att värma upp varandra, säger Annamaria Bauer.

De flesta sängplatser som Röda Korset erbjuder EU-migranter på Gotland står nu tomma.

– Två tredjedelar är tomma nu, men vi räknar med att många kommer tillbaka vid månadsskiftet, säger Annamaria Bauer. Det är tufft för oss att bedriva den här verksamheten, för de kan inte betala för sina sängplatser när de inte är här.