Corbyn vill förbjuda höga löner

1:13 min

I Storbritannien har ledaren för oppositionspartiet Labour meddelat att han vill se en lagstiftning som förbjuder för höga löner i landet. Han ser det som en del i en strategi för att bromsa ökade inkomstskillnader efter att Storbritannien lämnat EU.

– Jag vill se en maxgräns för hur höga löner får vara, det vore mer rättvist. Det sa ledaren för socialdemokratiska Labour, Jeremy Corbyn i en intervju med BBC i dag.

Han ville inte säga var gränsen bör gå för hur hög en laglig lön får vara, men sa, att det bör vara "somewhat higher" något högre, än hans egen lön på 138 000 pund per år, alltså ungefär motsvarande en och en halv miljon svenska kronor.

Bakgrunden är, att Storbritannien, enligt Corbyn, är ett av de länder inom den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD som har de största inkomstklyftorna. Och enligt Corbyn, så riskerar den klyftan att vidgas ytterligare när Storbritannien lämnar EU.

Det är känt att det finns diskussioner om att radikalt sänka bolagsskatten, för att locka företag till landet även efter att det har lämnat EU.

– Vi kan inte sikta på att bli ett slags djupt ojämlikt låglönat skatteparadis i Europas utkant, sa Jeremy Corbyn.