Barn ska teckna serier i nytt integrationsprojekt

1:48 min

Hur kan man använda serietecknande för att få barn med olika bakgrund och språk att mötas? Det ska integrationsprojektet Seriestorm svara på.

I veckan träffades projektgruppen bakom seriekollot Seriestorm i Umeå för att planera inför starten. Una Holmquist är konstnär och ska tillsammans med flera unga serietecknare hålla i träffarna med barnen. Hon tror att serier är ett bra verktyg för integration.

– Vi hoppas att vi och barnen ska kunna kommunicera med bilder och genom bilder. Man kanske inte lär sig att kommunicera så mycket genom bilder i skolan, det är mer textbaserat och prestationsinriktat. Vi hoppas kunna komma bortom det, säger Holmquist.

Verkstäder och kollo

Målet är att nå över 200 nyanlända, svenska och asylsökande barn mellan 9 och 12 år.

I Malmö, Stockholm och Umeå kommer det från slutet av januari att ordnas verkstäder varje vecka där serietecknare guidar barnen. I sommar kommer det även att bli en repris av seriekollot i Nordingrå konstnärsverkstads lokaler.

Una Holmquist ser samtidigt vissa utmaningar med att få barnen att våga delta fullt ut.

– Men just att komma bortom prestationen, tror jag. Speciellt om man kommer befinna sig i en skola och ska skapa ett rum som är utanför skolan som får lov att vara lite mer kaosigt kanske, säger Holmquist.

"Skapande människor på lika villkor"

Seriestorm som är ett treårigt projekt har fått sex miljoner kronor från Arvsfonden och ett viktigt syfte är att barnens skilda kulturella bakgrunderna inte ska dominera deras möten.

Serietecknaren Ylva Oknelid, som liksom Holmquist kommer att vara seriepedagog under projektet, är förväntansfull.

– Det ska bli jättekul att skapa med barnen och att vi förhoppningsvis ska kunna mötas som konstnärer, eller som skapande människor på lika villkor.

Una Holmquist håller med.

– Det finns så mycket som väcks när man bara får skapa och rita tillsammans och ha kul på det sättet med bilder.