Miljötratten som räddar ditt avlopp

1:15 min

Karlstadsborna slänger alldeles för mycket fett i sina avlopp så att de täpps igen. Därför delar nu kommunen ut en miljötratt som ska få invånarna att återvinna fettet istället.

Det är viktigt att inte hälla ut fett och olja i diskhon, som till exempel frityrolja, matolja, inläggningsolja, marinader och stekfett. För när fett kommer ut i avloppet svalnar det och stelnar.

När det samlas tillräckligt mycket fett på rörens insida riskerar det att bli stopp, både inne i fastigheten och i ledningarna i gatan och Karlstad kommun har fått ett ökat problem med matfett som orsakar stopp i de kommunala avloppsledningarna.

– Vi har stora problem och det är återkommande. Inte då bara att det kan bli stopp i avloppsledningarna utav fett, det minskar även rörens storlek för det lägger sig på insidan av rören och krymper dem helt enkelt. Det kan även fastna andra saker som man inte ska spola ut, men som tyvärr spolas ut, som tamponger, trasor och tops och annat så att det då bidrar till flera avloppsstopp. Då kan det leda till att det fyller på i rören och det kan leda till att det rinner ut avloppsvatten eller så kan det bli översvämning hos människor och det vill vi absolut inte. Så det är ett rejält problem vi har, säger Jan Wilhelmsson som är Miljöingenjör på VA-enheten på Karlstads kommun.

Idag använder vi mer fett och matolja i vår matlagning och spolas det här ner i avloppen stelnar det och kan orsaka stopp som är besvärliga och dyra att åtgärda. Karlstad kommun hade 2013 totalt 27 avloppsstopp i kommunen, under fjolåret till och med november 35 stycken, en ökning med drygt 30 procent.

– Fettanvändningen i hushåll har förändrats en hel del, man är mer benägen att hälla ut till exempel olja. För man använder ju mer olja i matlagning idag än tidigare. Så det här problemet skulle jag vilja påstå ha ökat, säger Jan Wilhelmsson.

Med tratten kan invånarna enkelt samla ihop matfettet i en PET-flaska och lämna det till återvinningscentraler som i sin tur återvinner fettet som sedan kan användas till exempelvis tvål, stearinljus, tvättmedel och gummi. 

Insamlat fett kan också användas till framställning av biogas och biodiesel.

Miljötratten, är en tratt med lock som skruvas på en vanlig PET-flaska. När du har stekt färdigt, eller har överbliven olja från en förpackning med inlagd mat, så häller du fettet i flaskan och stänger igen locket. Stelnat fett i stekpannor kan du torka av med hushållspapper och slänga i matavfallspåsen. När flaskan är full, skruvar du av tratten, skruvar på en vanlig kork och lämnar flaskan på Heden eller Våxnäs återvinningscentraler. Inom kort kommer alla återvinningscentraler i kommunen kunna ta emot flaskor med fett.

Fettratten går att hämta gratis på Kontaktcenter i Bibliotekshuset på Västra Torggatan 26 i Karlstad.