"Gamla människor kan gott visa upp sig"

3:08 min

Att dölja sina rynkor är förfärligt, tycker Barbro Edéus som är en av de äldre som fotograferas i utställningen i Kungsbacka.

– Jag tyckte det var ett bra förslag. Och det visade sig att det blev något väldigt bra. Gamla människor kan gott visa upp sig. Piffar man upp dem ser de riktigt vackra ut! säger Barbro Edéus. 

Eva Hedlund, som också fotograferats, tyckte temat för fotosessionen "Det vackra åldrandet" var passande.

Varje människa har en viss karaktär, så det är intressant att fotografera. Förr var man så noga med att det inte fick vara några rynkor – så då fanns retusch! Man retuscherade och tog bort alla rynkor. Men nu är det karaktär! 

Att många vill dölja sina rynkor tycker Barbro Edéus är förfärligt. 

– Jag tycker det är helt stolligt, denna skönhetsdyrkan. Så därför är denna utställningen väldigt bra. Den visar att även gamla människor kan visa upp sig! säger Barbro Edéus. 

Jessica Atterlöf, som arbetar på Ekhaga, var den som kom på idéen om en fotosession med de äldre.

– Första tanken var att jag ville visa att gamla människor är oerhört vackra. Alla människor har något i blicken, och det var det och personligheterna vi ville få fram, säger hon.

Sammanlagt är det ungefär 27 porträtt som tagits. 

– Alla stannar upp för att titta på bilderna. Vi ville visa att alla inte är trådsmala och rynkfria. Och det är inte så att man blir mindre vacker med åren, utan ofta blir man vackrare!