EU-kommissionen: VW bör ersätta europeiska bilägare mer generöst

1:43 min

EU-kommissionen vill att Volkswagen ska kompensera europeiska bilägare mer generöst, till exempel ekonomiskt.

EU-kommissionen vill att Volkswagen ska kompensera europeiska bilägare som drabbats av dieselskandalen mer generöst. Detta kan innebära ekonomisk ersättning så som tidigare skett i USA.

– Vad Volkswagen har erbjudit hittills är inte tillräckligt, vi vill att europeiska konsumenter ska få en bättre och mer rättvis behandling, säger Christian Wigand, talesperson i konsumentfrågor på EU-kommissionen.

Det var i september 2015 som Volkswagen avslöjades med att ha fått 11 miljoner dieselbilar att framstå som mer miljövänliga än de i själva verket var.

I USA ersätts drabbade bilägare med 5000 dollar, men i Europa har Volkswagen istället satsat på att åtgärda bilarna.

Men nu vill alltså Eu-kommissionen se en mer generös kompensation.

– Det kan handla om ekonomisk ersättning, säger Christian Wigand.

Marcus Thomasfolk är informationschef på Volkswagen i Sverige.

Han säger att Volkswagens åtgärdsprogram i Europa gör att andrahandsvärdet på bilarna inte drabbas, därför är det inte aktuellt med en ekonomisk ersättning som i USA.

– Det finns en annan osäkerhet i USA när det gäller andrahandsvärde och påverkan på bilarna, den osäkerheten finns inte i europa så vi menar att vi med de här åtgärderna tar vårt ansvar i frågan.

Men Eu-kommissionen håller inte med. Talespersonen Christian Wigand säger att ansvarig kommissionär Vera Juorova förväntar sig besked när hon träffar Volkswagens VD i början av februari.

– Hon börjar bli otålig, säger Christian Wigand.