Nato-trupper anländer till Polen

1:08 min

De första amerikanska Nato-trupperna anländer nu till Polen, där man ser de så kallade roterande styrkorna som en viktig markering mot Rysslands agerande i närområdet.

– Det här är mycket välkommet eftersom det tryggar vår säkerhet, säger Joanna Szczypinska, ledamot i parlamentet för Polens regeringsparti Lag och Rättvisa. Polen ligger där det ligger geografiskt och utvecklingen i Ukraina och Ryssland är mycket oroande.

Polen är först ut med att ta emot den förstärkning av Natos så kallade östra flank som USA:s president Barack Obama halvt lovade redan för två och ett halvt år sedan och som beslutades om på toppmötet här i Warszawa i somras.

Fyra bataljoner som ska befinna sig i Central- och Östeuropa men inte ha några fasta baser. De första amerikanska soldaterna har i dagarna anlänt till baserna utanför Wroclaw i västra Polen och kommer att följas av annan materiel som fraktas hit från Tyskland.

Bakgrunden till det som kallas Operation Atlantic Resolve, ungefär "atlantisk handlingskraft", är den ökade otrygghet som inte minst Östersjöländerna Polen, Estland, Lettland och Litauen känt under lång tid, med rysk aggression i Georgien och annekteringen av Krim 2014 som tydliga milstolpar.

Här i Polen anser de flesta att förstärkningen behövs och gärna kunde ha fått vara ännu större i sin omfattning. Men man stöter även på de som är emot en ökad militarisering.

– Jag gillar inte Putins politik vad gäller Ukraina, och jag förstår att östeuropeiska länder nu vill hålla ihop för att skydda sig. Men jag tycker att hela EU borde engagera sig mer aktivt i säkerhetspolitiken och inte bara lita till amerikanska styrkor, säger studenten David.

Rättelse: I tidigare version skrev vi "Amerikanska soldaterna har i dagarna anlänt till baserna [...] och kommer att följas av ett par tusen stridsvagnar". Det är en felaktig uppgift.