Moskékritisk politiker dödshotad

1:10 min

En moderat politiker i Karlstad har blivit dödshotad på grund av sina åsikter om planerna på ett moskébygge i centralorten.

Kvinnan har varit öppet kritisk till planerna och blev under onsdagen uppsökt på öppen gata av två män som hotade henne.

– De började att picka mig i bröstet. Jag hatar att bli pickad i bröstet, i synnerhet av främmande människor. Och så uttalades det hot mot mig. Jag skulle dö och jag skulle inte skriva om moskén.

Politikern reagerade med ilska, slog till en av männen med sin ryggsäck och skrek. Männen sprang då iväg.

Men du kommer inte att sluta med politiken?

– Varför skulle jag göra det? Det betyder ju att jag lägger mig ner för ett hot och att man kan hota folk ur demokratin. Jag lämnar inte walk-over. Aldrig.

Politikern har nu fått personskydd av kommunen.

Hennes partikamrat Per-Samuel Nisser, kommunstyrelsens ordförande, tycker att händelsen väcker oro.

– Det är naturligtvis helt oacceptabelt och oroväckande. Det gäller alla personer i Karlstad, oavsett om de är anställda, kommuninvånare eller förtroendevalda, man ska inte behöva bli utsatt för att bli hotad och kränkt på det sättet. Så det är mycket illa, säger Per-Samuel Nisser.

Per-Samuel Nisser har själv erfarenhet av hot kopplade till heta politiska frågor. I hans fall handlade det om diskussionerna kring Hells Angels-gården i Härtsöga.

Han har pratat med partikollegan, och både kommunen och partiet stöttar.

– Vi har ju en säkerhetsavdelning i kommunen som man kontaktar direkt, så att det blir rätt hanterat. Man kontaktar polisen och man kan få stöd om man känner sig orolig. Den rutinen är viktig. Och sedan vet jag i det här fallet att många hör av sig till den här personen, så att hon får prata av sig och berätta hur det har varit och hur det känns.