Utbildning på Sandö bidrar till fredsprocessen i Colombia

1:17 min

Efter 50 år av inbördeskrig är Colombia genommilitariserat. Som en del av fredsprocessen ska militären reformeras med hjälp av Folke Bernadotte-akademin på Sandö.

Under de senaste 50 åren har det pågått ett krig mellan gerillor och regeringsstyrkor i Colombia. Kriget beräknas ha tagit 260 000 liv eller mer och lett till sex miljoner människor på flykt.

Det är ungefär 500 000 människor som ingår i försvarsmakten.

Under hösten har Colombia varit brännande aktuellt när staten först kom överens med FARC-gerillan om ett fredsavtal och presidenten Sanots fick Nobels fredspriset, men i samma veva röstade folket ner fredsavtalet. Med vissa justeringar kom fredsavtalet på plats i november ändå.

Colombianer till Sandö

Nu har en mödosam process påbörjats. Till exempel ska cirka 6000 FARC-soldater som ska återanpassas i samhället. Många av dem har inga erfarenheter av ett civilt liv i vuxen ålder.

Sandö utanför Kramfors har en roll i allt detta. Där håller Folke Bernadotte-akademin utbildningar i SSR - hur man reformerar säkerhetssektorn, såsom försvaret, polisen och fängelsesystemet i mer demokratisk riktning. 

– Försvarsmakten är en väldigt stor del av samhället. Det är ungefär 500 000 människor som ingår i försvarsmakten. Det blir en lång process att reformera den, säger Anna Widepalm, projektledare hos Folke Bernadotte-akademin (FBA).

Och då kommer colombianer till Sandö?

– Ja, precis. Utbildningen som FBA har inom säkerhetssektorreform, SSR, bedrivs årligen på Sandö och nu om bara några veckor kommer ett par personer från Colombia just till den kursen, berättar Widepalm.