Norrköping

Prisbelönt teamarbete för nyanländas hälsa

0:45 min

Vårdcentralen Cityhälsan söder i Hageby i Norrköping får Fysioterapeuternas kavlitetspris för 2016. Cityhälsan får priset för sitt arbete med flyktingar.

Hela inslaget finns längst ned i artikeln

För snart fem år sedan inledde Cityhälsan söder i Norrköping en professionsövergripande satsning på hälsa hos nyanlända.

Genom att samla olika kunskapsområden, men även samarbeten med kommun och myndigheter, har vårdcentralen både stärkt förståelsen för svensk hälso- och sjukvård men också flyttat fokus från mottagningar till individen och den enskildes hälsa.

– Andra vårdcentraler kan remittera patienter till oss, där livssituationen förstärker hälsoproblemen, berättar sjuksköterskan Rosmarie Mossberg-Maghsoudi som tillsammans med fysioterapeuten Hanna Waldemarson var med och utvecklade arbetsmodellen på Cityhälsan söder.

Patienter med allt från lindriga till allvarligare hälsoproblem får sedan möjlighet att vara med i en hälsogrupp, där man träffas under nio veckor. Under verksamhetens nu fyra år har man sett att det givit positiva resultat.

Fackförbundet Fysioterapeuterna, som idag belönade vårdcentralen med årets Kvalitetspris 2016, ser gärna att Norrköpingsmodellen sprids till fler platser i landet.

– Jag bedömer att det är unikt, det är väldigt vanligt att man tänker på hur man ska göra men dom har fått det gjort med hjälp av teamarbete, säger Stefan Jutterdal, ordförande i Fysioterapeuterna i Sverige.