Åklagaren behöver mer utredningstid för Hemse-dådet

Åklagaren Susanne Wihlborg har begärt mer tid för att kunna åtala den man som misstänks för dådet i Hemse, då en man stacks ned på torget.

Tiden att väcka åtal gick egentligen ut idag, men förundersökningen behöver fortsätta, med mannen kvar i häktet, anser åklagaren.

Åklagaren anser att det rör sig om försök till mord, på Storgatan i Hemse, den 12 december då en man stacks ned av en gärningsman som använde något som då beskrevs som ett "knivliknande föremål".

På kvällen samma dag anhölls en misstänkt man i sin frånvaro. Dagen efter grep Polisen honom och sedan dess har han alltså suttit frihetsberövad. Egentligen skulle åtal vara väckt idag, men åklagaren Susanne Wihlborg ber Gotlands tingsrätt om mer tid.

Varken Rättsmedicinalverket eller Nationellt Forensiskt Centrum har kommit med några resultat kring det åklagaren vill ha begärt besked om, men har lovat en redovisning inom de närmaste 14 dagarna. Därför begär Susanne Wihlborg mer utredningstid. Hon vill att den misstänkte stannar kvar i häktet eftersom hon anser att den misstänkte kan påverka bevisningen.

Den misstänktes advokat Tomas Pettersson anser däremot att hans klient ska släppas. Den misstänkte anser att han "näppeligen" kan förstöra eller påverka utredningen längre och att den risken i vart fall har avtagit så pass att han inte ska behöva ha restriktioner i häktet. Till P4 Gotland har advokat Tomas Pettersson sagt att hans klient "förnekar att han har något straffrättsligt ansvar" för det som hände i Hemse.

Åklagaren Susanne Wihlborg säger idag att hon väntar på analyssvar, bland annat, för en kniv som "hittats gömd" på en plats. Den kniven hittades "efter någon dag", säger hon. Spår som säkrats på en cykel är också intressanta för åklagaren som uppger att cirka 25 personer är hörda som vittnen kring händelsen i Hemse den 12 december.

Susanne Wihlborg vill ha förlängd tid till 27 januari.