Frostiga relationer mellan Grönland och Danmark

1:31 min

Länderna är bland annat inte överens om vem som ska sanera en övergiven amerikansk militärbas.

– Vår ståndpunkt är att den som skräpade ner ska städa upp, säger Grönlands regeringschef Kim Kielsen när han mötte journalister från hela världen i Köpenhamn.

Kim Kielsen syftar på Camp Century, en övergiven amerikansk militärbas som byggdes under den Grönländska inlandsisen men som nu smälter fram allt mer och befaras kunna släppa ifrån sig stora mängder miljögifter i den känsliga arktiska miljön.

Enligt ett gammalt avtal med Danmark går USA fria från ansvar, men Danmark tycker att basen nu är Grönlands ansvar eftersom Grönland har ett omfattande självstyre där i princip bara utrikespolitiken styrs från Köpenhamn.

Men det är inte bara Grönlands villkor kring gamla och befintliga militärbaser på ön som just nu gör relationen frostig.

Grönland är överlag missnöjda med att Danmark i olika sammanhang inte tar tillräckligt mycket hänsyn till Grönlands internationella intressen, intressen som i takt med Grönlands accelererande självständighetsarbete blir allt mer offensiva.

Länderna är på kollisionskurs i Arktiska rådet och vad gäller Danmarks sätt att förhandla om EU:s fiskepolitik.

Nyligen kallade Grönlands utrikesminister Vittus Qujaukitsoq Danmark för arrogant, ett uttalande som Kim Kielsen bara delvis har tagit avstånd från.

Under presskonferensen i Köpenhamn nämnde han till exempel hur han ofta får läsa i tidningen om beslut i danska regeringen som rör Grönland.

– Så det finns en anledning till att utrikesministern uttrycker sig så, menar Kim Kielsen.