Fångar på båda sidorna i östra Ukraina

2:10 min

I östra Ukraina hålls fortfarande ett okänt antal krigsfångar och civila helt utomrättsligt, vilket kritiseras av människorättsorganisationer i både Ukraina och internationellt. En av dem som själv arbetar för förhandla fram att fångar friges är parlamentarikern Pavel Lisjanskij.

– Jag har väldigt många problem och utsätts för många hot, säger Pavel Lisjanskij som är ledare för en ukrainsk människorättsorganisation och parlamentsledamot för Udar, partiet som leds av Kievs borgmästare den kände före detta tungviktsboxaren Vitalij Klytjko.

Pavel har själv något av ett boxarutseende, med ett tydligt ärr under ögat. Men ärret fick han när han överfölls i sin trappuppgång i staden Altsjevsk i Luhanskregionen. En attack motiverad av hans politiska aktivitet och för hans kampanj för gruvarbetares rättigheter i Donbass.

Han är jurist med ett förflutet som kolgruvearbetare och deltog i Majdanrevolutionen. Sen dess kan han inte bo i sin hemstad. Den ockuperas av de ryskstödda utbrytarna i Luhansk och Donetsks så kallade folkrepubliker. Med sin bakgrund har Pavel ändå en fördel när det gäller att försöka förhandla loss krigsfångar och civila som hålls helt rättsvidrigt i området.

– De så kallade Minsksamtalen och avtalen fungerar inte alls nu, särskilt inte vad gäller krigsfångarna, säger Pavel. Jag har kontakter på båda sidor och vår organisation arbetar för att frita fångar, men motarbetas ständigt.

Human Rights Watch har i en rapport visat hur båda sidor tar civila som fångar för att använda, som medel att utväxla fångar. De ryskstödda separatisterna har ett större antal ukrainska militärer som fångar och därför har ukrainska säkerhetstjänsten gripit helt oskyldiga civila på den ukrainska sidan, som ska användas för fångutväxling.

De anklagas för att vara medlöpare till utbrytarna i Donetsk och Luhansk, men får inte advokat eller rättegång. Enligt Pavel är situationen ännu värre och mer omfattande i utbrytarområdena. Där är rättslösheten total.

– Den som grips har inga rättigheter varken till advokat eller en rättegång, säger Pavel. Många används som slavarbetare, det har frigivna ukrainska militärer berättat om.

Men frågan om fångarna är kontroversiell, helikopterpiloten och parlamentarikern Nadja Savtjenko publicerade en lista över fångar, vilket ukrainska säkerhetstjänsten kritiserat och har fått många att påstå att hon köpts av ryssarna när hon själv satt fånge i Ryssland.

– Savtjenko är medlem av Julia Tymosjenkos parti och Tymosjenko är Putins allierade påstås det, men jag håller inte med. Jag har själv varit i Ryssland flera gånger för att förhandla om fångar och tre gånger blivit gripen av ryska säkerhetstjänsten FSB, berättar Pavel.