Hultsfred stoppar hjälp till flyktingar i protest

2:35 min

Hultsfreds kommun ger sen några veckor tillbaka inte nyanlända som flyttar in till kommunen hjälp från socialtjänsten. Syftet är att stoppa inflyttningen eftersom kommunledningen anser att situationen blivit ohållbar och att den lilla kommunen får dra ett orimligt tungt lass i förhållande till andra.

- Det finns en smärtgräns och jag är så rädd för att även våra kommuninvånare vänder sig emot att vi är alltför välkomnande. För att som det är nu så har vi extremt hög arbetslöshet bland utlandsfödda men i stort sett ingen arbetslöshet bland övriga. Och bara det är en indikation, säger Per-Inge Pettersson, centerpartist och socialnämndens ordförande.

Hultsfred är bland de kommuner som under det senaste året tagit emot flest nyanlända av alla i proportion till sin befolkning. I skolan är var tredje elev idag nyanländ.

Många väljer att flytta till kommunen trots växande köer till barnomsorg och svenska för invandrare – och en allt mer ansträngd bostadsmarknad. Kommunalrådet Lars Rosander har sett hur tomma lägenheter fyllts och mer därtill.

– Man köper hus här och bosätter sig tre familjer i ett hus där man inte har tillstånd enligt brandskyddsmyndigheter och annat. Det förekommer mycket att man bor på ställen man inte bör bo på.

I slutet av december tog kommunens krisledningsgrupp beslutet att stänga flyktingmottagningen för nyinflyttade. Det betyder att de inte kan få försörjningsstöd och för dem som inte klarar sig finns nu matkassar att hämta från en frivilligorganisation två gånger i veckan.

Beslutet i Hultsfred är tänkt som en slags inrikes signalpolitik med budskapet att "kom inte hit". Och socialchefen Annn-Gret Silén berättar att kommunen på så sätt bryter mot lagen.

– Enligt socialtjänstlagen är det inte lagligt med en väntetid på minst sex månader, självklart inte. Men det är ju inte heller lagligt att ha en arbetsmiljö som inte är hållbar. Så vad jag än gör så bryter jag mot någon lagstiftning, säger hon.

Men tänk om flera kommuner börjar ta lagen i egna händer?

– Vi tar inte lagen i egna händer på så sätt, utan vi anpassar oss till en verklighet som finns där. Det är snarare lagen som ska ändras om man ska prata i de termerna, säger Lars Rosander (C), kommunalråd. 

Den lagen som kommunledningen vill ha en ändring på är den så kallade ebo-lagen som innebär att nyanlända får bosätta sig var de vill. Att regeringen försökt styra genom bosättningslagen har inte hjälpt Hultsfred eftersom många fortsätter flytta hit på eget bevåg.

Nazem Daoud från Syrien säger att många vill bo där de känner någon – det var därför också han valde Hultsfred – men han har förståelse för kommunens beslut.