Protester inför installationen av Donald Trump

2:30 min

Samtidigt med protesterna har fredagens presidentinstallation drabbats av flera avhopp efter att den blivande presidenten gått till angrepp på kongresspolitikern John Lewis.

Både politiker och artister säger nu nej till ceremonin där Trump ska sväras in som president.

Den afroamerikanska sångerskan Jennifer Holliday kommer inte att uppträda som avtalat på installationsceremonin för president Donald Trump.

Trycket från fansen blev för stort, och Holliday meddelade avhoppet tillsammans med en ursäkt för det hon kallar "bristande omdöme och dåliga kunskaper" i politiska frågor som berör dels afroamerikaner, dels HBTQ-personer. Holliday har gott om fans i båda grupperna.

Och det är fler som nu säger nej till installationen av president Trump, och därmed bryter traditionen att som kongressledamöter, oavsett partitillhörighet, gästa amerikanska installationsceremonier.

Efter att kongressledamoten John Lewis sagt att han kommer att bojkotta ceremonin, eftersom han anser att valet av Trump inte gått rätt till, har flera av hans partikamrater följt efter.

Ett dygn efter Lewis besked hade runt 15 kongressdemokrater anslutit sig till bojkotten.

Lewis är respekterad både till höger och vänster för att tillsammans med Martin Luther King ha lett kampen för medborgerliga rättigheter och för att ha slagits halvt ihjäl när han på sextiotalet demonstrerade för svarta amerikaners rätt att rösta.

Så när Donald Trump i går på Twitter angrep John Lewis blev reaktionen extra stark.

Det blev öppet mål för demokrater som den tidigare Vita Huset-juristen Lanny Davis, som till CNN säger att Trump försvagar presidentämbetet genom att ge sig på en medborgarrättshjälte som Lewis.

Tonläget kring bråket mellan Lewis och Trump har förstärkts av att det imorgon måndag är nationell minnesdag just för Martin Luther King och medborgarrättsrörelsen.

Under helgen hålls flera demonstrationer kring olika politiska frågor. Förutom för medborgerliga rättigheter i Kings anda, kommer det i dag bland annat att demonstreras mot Trumps vallöfte att avskaffa den omstridda sjukvårdsförsäkringsreform som införts under president Obama.

Under veckan blir det fler demonstrationer riktade mot Trump, och protestfinalen planeras till lördag, då arrangörerna av en kvinnomarsch i Washington tror sig kunna samla fler deltagare än fredagens presidentinstallation, som väntas dra hundratusentals Trumpanhängare.