Fredskonferens om Israel och Palestina ses som charad

1:22 min

I dag hålls en internationell fredskonferens om Mellanöstern i Paris. Syftet är att uttrycka stöd för en tvåstatslösning i konflikten mellan Israel och Palestina. Men varken Israel eller palestinierna kommer att representeras på konferensen, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har avfärdat konferensen som "riggad" mot den judiska staten, och USA:s nyvalde president är emot konferensen.

Ett 70-tal länder deltar i detta nya försök att påminna världen om att fredsprocessen i Mellanöstern stått helt stilla i snart tre år och att Israels fortsatta expansion på Västbanken äventyrar en tvåstatslösning.

Men konferensen kommer inte att ha mycket mer än symboliskt värde, bedömare har till och med kallat den för en oviktig charad. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har kallat konferensen skamlig och Israel inväntar istället i lugn och ro den nya situation som kommer att råda om fem dagar, när Donald Trump installerats som USA:s nye president.

Donald Trump, som är emot dagens konferens, väntas föra en Mellanösternpolitik som ligger i linje med Israels nuvarande högerregering. Israeliska politiker har redan hyllat valet av Trump som en historisk möjlighet att sätta stopp för en palestinsk stat.

Trump har också sagt att han kommer att flytta USA:s ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem, vilket vore mycket kontroversiellt – Jerusalems status är omtvistad, halva staden är ockuperad enligt internationell rätt och Jerusalem har alltid varit en av de svåraste frågorna i alla fredsöverläggningar.

Därför ligger de utländska ambassaderna i Tel Aviv och en flytt därifrån riskerar att leda till stora spänningar. Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas sa igår att en ambassadflytt skulle kunna leda till att palestinierna ifrågasätter sitt erkännande av Israel.