Helsingborg

Myntbyte ställer till problem

1:17 min

När de gamla mynten försvinner får affärerna problem med sina kundvagnar. Och klädskåpen på Helsingborgs Stadsteater går inte att låsa.

När Helsingborgs Stadsteater invigdes på sjuttiotalet var det helt nytt att använda klädskåp istället för garderob för publiken.

– Det har fungerat utmärkt under alla år som de gamla enkronorna funnits, men nu har vi ett dilemma, säger Hans-Olof Tani som är teknisk chef på teatern.

Ett liknande dilemma brottas livsmedelsbranschen med. Där togs man på sängen när man insåg att de nya femkronorna inte fungerade i kundvagnarna. 

När man förnyar vagnparken kommer man att få kundvagnar som är anpassade till de nya mynten, men fram tills dess löser man det på olika sätt. Man delar ut polletter, men en del har också kapat kedjorna så att vagnarna är olåsta. Det har visserligen inneburit att vagnar stulits och dumpats, men kundvänligheten har vunnit över problemen.

På Helsingborgs Stadsteater har man ännu inte bestämt sig för hur man ska lösa klädskåpsproblemet.

– Ett alternativ är att ta fram polletter att dela ut och ett annat är att byta ut låsen, men det är en jättestor kostnad som vi måste ta hem, säger Hans-Olof Tani. Bestämmer vi oss för polletter måste publikvärdarna informera och dela ut så det innebär också en kostnad, men en gammeldags garderob är helt uteslutet. Det är ännu dyrare och skåpen är dessutom en del av rummets design så det skulle inte fungera.