Mariestadsbo överklagar droghandel på Darknet

1:01 min

De två män från Mariestad respektive Eskilstuna som dömts till åtta år och sex månaders fängelse har överklagat sina domar till hovrätten.

Mariestadsbons advokat skriver i sin överklagan att mannen vill ha sitt straff sänkt. Han vill också minska de 875 000 kronor som han dömts att återbetala till staten - det vill säga pengar han ansetts ha tjänat på verksamheten.

Även Eskilstunabon vill ha sitt straff nedkortat och att han döms för medhjälp till grovt narkotikabrott istället för grovt narkotikabrott.

Enligt åklagaren och domen i Skaraborgs tingsrätt så har de två männen byggt upp och bedrivit en omfattande handel av droger på Darknet. Affärerna har pågått under flera år och har omsatt flera miljoner kronor. Det hela uppdagades i våras när polisen slog till mot den 35-årige Mariestadsbons lägenhet och hittade där en stor mängd narkotika.

När P4 Skaraborg hade kontakt med åklagare Sofia Karlsson i fredags så ville hon inte uppge om hon skulle överklaga tingsrättens dom, men eftersom de två huvudmännen nu vill få fallet prövat i hovrätten så är det brukligt att åklagaren gör ett så kallat anslutningsöverklagande annars kan straffet som hovrätten dömer ut aldrig bli högre än det tingsrätten satte.

Ärendet är enligt polisen det största i landet med tanke på hur lång tid handeln har pågått och hur många överlåtelser som gjorts. Polisen har även slagit till mot många av köparna i den specialriktade insatsen Operation Inkognito.

Åklagaren hade yrkat på maxstraff, 14 års fängelse för de två männen. En kvinna i 25-års åldern, Mariestadsbons sambo, som dömdes till ett års fängelse har inte överklagat sin dom. Hennes straff anses verkställt.