Serbien anklagar Kosovo för att vilja ha krig

2:15 min

Ett ordkrig på högsta politiska nivå bröt under helgen ut mellan Serbien och Kosovo – efter att ett tåg fyllt av symboler i serbiska färger hindrats från att passera från Serbien in i norra Kosovo.

På söndagen anklagade Serbiens president Tomislav Nikolic grannlandets ledare för att vilja ha ett krig och tonläget beskrivs som det värsta sedan Kosovokriget i slutet av 90-talet.

Efter ett möte med säkerhetsrådet i Belgrad sa Nikolic att Serbien och Kosovo varit på randen till en verklig konflikt efter att Kosovos regering sänt specialstyrkor till gränsen för att stoppa det omtvistade tåget från att passera in i norra Kosovo till staden Mitrovica där många serber bor.

Kosovos premiärminister Isa Mustafa kallade istället det serbiska agerandet för en provokation.

Tåget som lämnade Serbiens huvudstad Belgrad i lördags var målat i den serbiska flaggans färger och prytt med texten "Kosovo är Serbien" på 21 olika språk. Bilder inifrån vagnarna visar väggar täckta av religiösa målningar, bland annat från ortodoxa kyrkor i Kosovo.

Kosovo utropade sin självständighet från Serbien 2008 och erkänns som en egen stat av bland annat USA och de flesta EU-länder medan bland annat Ryssland och Kina ställt sig bakom Serbien som anser att Kosovo fortfarande tillhör Serbien.

I slutet av 90-talet bröt krig ut mellan den kosovoalbanska UCK-gerillan och den serbiska armén. Först efter att Nato gick in och bombade bland annat huvudstaden Belgrad tog striderna slut.

De senaste åren förs EU-ledda samtal mellan Serbien och Kosovo - en förutsättning för båda ländernas strävan mot ett framtida EU-medlemskap.

Men den senaste tiden har tonläget mellan Belgrad och Kosovos huvudstad Pristina höjts.

I förra veckan greps den tidigare gerillaledaren och premiärministern i Kosovo, Ramush Haradinaj, på en flygplats i Frankrike. Han är internationellt efterlyst misstänkt för krigsförbrytelser och Serbien kräver nu att han ska utlämnas, något som väckt starka protester i Kosovo.

Serbiens president Tomislav Nikolic kräver att Kosovo avbryter sina förhandlingar med EU om det kontroversiella tåget inte tillåts passera in i Kosovo. Han sade också att Serbien är redo att gå in militärt om serber skulle dödas i Kosovo.

I vår ska presidentval hållas i Serbien. Nikolic har inte meddelat om han tänker ställa upp för omval men det höjda tonläget kan också ses som en del i en begynnande valrörelse.