Jönköping

Unik insyn i tiggares vardag

1:32 min

Nu publiceras den första stora undersökningen där EU-migranter som tigger har intervjuats. Bakom studien ligger en jönköpingsforskare.

- Bakgrunden är att det finns människor som sitter utanför våra affärer. Men vi har för lite forskning om hur de själva ser på sin situation. Diskussionen baseras snarare på åsikter om dem än samtal med dem, säger Petra Wagman som är universitetslektor i arbetsterapi vid Hälsohögskolan i Jönköping.

Petra Wagmans studie är den största som hittills gjorts i Sverige om hur EU-migranter om tigger ser på sin vardag.

Totalt 20 personer i åldern 20-60 år har intervjuats under ett halvår av en hjälporganisation.

Och studien visar hur de som intervjuats lämnat sitt hemland, inte för att de vill, utan för att de måste skaffa pengar till sin familj i exempelvis Rumänien. Och livet här i Sverige blir ofta också mycket hårt.

– Det är inte en situation de föredrar eftersom de skulle vilja arbeta. Men de ser inget bättre alternativ än att tigga. Och det leder till förbättringar. Men att sitta många timmar ute sju dagar i veckan leder till hälsoproblem.

Det är också mentalt utmanande att sitta still så länge. Dessutom har man ingen kontroll över hur mycket man samlar in.

Petra Wagmans forskning kommer nu sammanfattas i en rapport och bli vetenskapliga artiklar. Men hon hoppas också att den når ut i samhället till de som har åsikter om just EU-migranter som tigger.

– Min förhoppning är att alla med intresse för EU-migranter läser det här, säger hon.