Västeråsare lät hundra främlingar skriva en bok

3:52 min

Copywritern Hampus Elfström från Västerås, numera bosatt i San Francisco, förde samman 100 för varandra okända människor. Resultatet? En bok.

 Det kan ta emot, det där att gå fram till en människa man aldrig mött förut. Impulserna till att göra det kan vara många. Kanske vill man fråga efter vägen, eller klockan, eller så vill man bara ge en komplimang för ett extraordinärt klädesplagg. Men impulserna till att strunta i det kan vara minst lika många. Varför ska jag? Kommer de tro att jag är konstig, galen?

Kanske är det för att det finns en onaturlig mekanism i det där, vi känner ju inte varandra, varför ska vi prata med varandra? Visst, för en del förefaller det naturligt att prata, men det gäller långtifrån alla. Jag kan lova er: för introverta människor kan det vara en direkt hemsk upplevelse. Men det kan också vara en hemsk upplevelse att stå i efterhand och ångra att man inte gick fram och sa det där man ville få sagt.

Hur är det Edith Södergran skriver? Livet är att tro sig vara svag och icke våga. 

Hursomhelst, Hampus Elfström, 24-årig copywriter från Västerås, han är inte introvert. Tvärtom kan nära vänner berätta historier om hur han ohämmat stannat människor på gatan och vitt och brett pratat om väder och vind eller något annat han haft på hjärtat just där och då. Impulserna att vilja är starkare än de som säger stopp. Ibland är det nästan som att han stannar människor bara för att han känner ett behov av att prata, eller för att lyssna för den delen. Faktumet att han sedan två år tillbaka bor i USA, har knappast gjort honom mer tillbakadragen.

Och kanske är hans sätt att vara, en nödvändig förutsättning för hans senaste projekt, ”The book by strangers”. En bok med hundra författare, främlingar för varandra men sammankopplade genom Hampus.

Arbetsmetoden bakom boken är simpel, för den som vågar. Han gick helt enkelt fram till människor på gatorna i San Francisco och bad dem skriva en sida i hans bok, varken mer eller mindre. Enda haken: det som skrevs skulle på något sätt återknyta till orden på föregående sida.

– Och sen spelade det inte så stor roll om det var långt, eller kort eller om det var någon bländande litteratur. Men det var heller aldrig syftet med boken. Syftet var att se om det kunde bli något mer, när deras meningar knöts samman, säger han.

Bokprojektet inleddes i höstas, några veckor innan det amerikanska presidentvalet. Och det har satt sina spår i boken: San Francisco är känd för sina liberala värderingar. I centrala San Francisco fick Donald Trump knappt tio procent av rösterna.

– Och efter valet, var det många som skrev om USA och om att vara optimistiska och positiva och försökte knyta an det till de som hände i landet just då.

Att projektet med boken, som egentligen var ett litet, personligt projekt, vid sidan av studierna, fått uppmärksamhet, dels lokalt i Kalifornien och dels internationellt har förändrat situationen något. Plötsligt har det blivit aktuellt att trycka upp den och kanske tillochmed försöka sälja den. Även om det fortfarande ligger en bit framåt i tiden. Däremot är ett liknande projekt redan på gång i Japan.

– Det var en person från en liten stad i Japan som hörde av sig för att fråga om han kunde göra en liknande grej där, som ett sätt att knyta ihop sin community. Och det är kul. Om det här kan vara något som kan spridas till Japan och betyda något för människor där, då är det stort för mig.

Men det där om att inte våga då? Det där om Edith Södergran. På ett sätt finns det med även i ”The book by strangers”.

– En tjej skrev att hon var kär i killen som satt bredvid henne, något han inte var medveten om. Och hon lyckades anknyta det till det som stod på sidan innan, och det tycker jag är lite coolt. För det är nog en grej som bara lever i boken, han vet nog fortfarande inte om det.