Ett varmare Vättern hotar fisken

0:40 min

Förra året blev ett av de varmaste åren för Vättern sedan temperaturen började mätas på 50-talet. Temperaturhöjningen påverkar fiskarna.

I framtiden kan temperaturen i Vättern höjas med mellan 5-7 grader, enligt Måns Lindell, sötvattensekolog på Vätternvårdsförbundet. 

– Det är förmodligen ett av de större miljöproblemen i Vätterns framtid, säger han och menar att det redan i dag är ungefär 2,5 grader varmare i sjön än när temperaturen började mätas på 50-talet.

Han säger att det ännu inte går att se några större förändringar i ekosystemet, men på sikt kan temperaturhöjningen göra så att fiskarna som lever här dör.

– Det som är unikt med Vättern är att det är en kall sjö, det vet ju alla som har badat där. Det är ett kallvattensekosystem får man säga, med många organismer som små kräftor och den stora rödingen som är den yttersta kardinalen. De är präglade av att leva i kallt vatten och det är inte uppenbart att de kommer klara att göra det i ett framtida Vättern.

Yrkesfiskaren Enar Ahlin i Hjo förklarar varför kallt vatten och is är bra för fiskarna i sjön.

– Det är bättre för rödingsleken och rommen som blir lagd på hösten att det blir kallare och is, så att det inte river sönder så mycket när det blir stormar. Då klarar sig rommen bättre och det kan bli en föryngring och finare kullar, säger han.

Men han oroar sig mer över den låga vattennivån som kan leda till att han inte kan komma ut med sin båt. 

– Det är enorma mängder som har sjunkit sedan i somras. Jag får snart ha en stege när jag ska gå ner i min båt. Det fattas väl 60 centimeter mot vad det har varit tidigare, tycker jag att det ser ut som.