KROPP OCH HÄLSA

Anna opererade bort sin övervikt: Det bästa jag gjort

1:45 min

Fler bekostar sin egen överviktsoperation i Göteborg. En anledning kan vara landstingets restriktiva hållning till vilka som erbjuds ingrepp som gastric bypass.

Anna Lindqvist är en av dom som valde att låna pengar för att genomföra sin operation på den privata kliniken på Carlanderska sjukhuset.

- Det är det bästa jag gjort.

När Anna Lindqvist sökte landstingsvård för sin övervikt vägde hon 138 kilo och hade ett BMI på 36. Hon var alltså över den nedre gränsen som Sahlgrenska sjukhuset har på 35 och långt ifrån BMI-gränsen på 40 som skulle placeras henne högst upp.

Men hon hade inte utvecklat några sidosjukdomar som diabetes eller högt blodtryck och hamnade därför hon längst ner på listan. Svaret var att hon skulle få vänta i 5 år.

Anna Lindqvist lånade pengar för sin överviktsoperation för fyra år sedan och har sedan dess gått ner nästan hälften av vikten, från 138 kilo till 76, och fått ett nytt liv. Och det är alltså först i år hon eventuellt skulle fått samma vård via landstinget.

Medan antalet genomförda överviktsoperationer på Sahlgrenska mattas av så märker den privata kliniken på Carlanderska en stadig ökning.

- 10 procent under det senaste året, säger Görel Krysén, sjuksköterska på Obesitas enheten på Carlanderska.

– Många ser nog fördelen med att kunna välja läkare och att få operationen snabbare,  menar kollegan Elisabeth Isaksson.

Men det kostar. Privata kliniker tar allt mellan 60 och 120 tusen.

- Många tar lån men vi ser också fler som får stöd av sina arbetsgivare genom bruttolöneavdrag, säger hon.