På fredag blir vi 10 miljoner!

8:18 min

Sveriges befolkningsutveckling går snabbare än beräknat - i veckan väntas vi bli 10 miljoner invånare. Redan på fredag närmare bestämt ...

Det handlar om en statistisk modell som baseras på ökningen av de folkbokförda i landet. Så egentligen är vi redan mer 10 miljoner i landet eftersom det finns en viss eftersläpning.

Tempot i den svenska befolkningstillväxten har verkligen ökat. 1969 blev vi 8 miljoner och sedan dröjde det 35 år tills vi blev 9 miljoner 2014. Den senaste miljonökningen har alltså "bara" tagit ungefär 13 år.

Vi fördjupar oss i statistiken tillsammans med Gunnar Andersson, professor i demografi vid Stockholms universitet.

Vad innebär befolkningstillväxten och vilka för- och nackdelar finns det undrar Louise Epstein.

- Det beror lite på vad det är för situation. Sverige är ju inte ett särskilt överbefolkat land så det kan ju vara både för och nackdelar men framförallt så är det åldersstrukturen som påverkar samhället. Om det är högt barnafödande om det kommer migration då blir det mycket människor i yrkesarbetande åldrar och det har en positiv inverkan på ekonomin.

Han berättar också om skillnaden om man utgår från länder som har väldigt låga födelsetal som till exempel Japan, Italien och Tyskland.

- Har man en befolkningsminskning och också väldigt låga födelsetal får man en tyngdpunkt på äldre i samhället. Då blir det tuffare att försörja befolkningen säger Gunnar Andersson.

På den demografiska avdelningen ser man positivt fram emot fredagen där Sveriges befolkning alltså beräknas bli 10 miljoner. 

- Klackarna i taket, vi tycker att det är roligt eftersom det ger lite extra uppmärksamhet för demografi, så vi ska fira med tårta på fredag, säger Gunnar Andersson.

För den som är nyfiken på att följa utvecklingen på finns det en befolkningsräknare på Statistiska centralbyråns hemsida.

Befolkningsräknaren går att se här.


 

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Anna Tullberg